Page 51 - Eden_05_2016
P. 51
Uroda Uroda Złodziej witamin i minerałów Dietetycy nazywają cukier „białą śmiercią”, obarczając go winą za rozwój wielu chorób, które każdego roku zbierają większe żniwo niż nowotwory. Są to głównie efekty uboczne nadwagi i otyłości, jak cukrzyca, miaż- dżyca, choroby układu krążenia, a także nadmierne zakwaszenie organizmu oraz zaburzenia odporności. Cukier nazywany jest też złodziejem witamin i mine- rałów. Do jego przetworzenia organizm potrzebuje m.in. witamin z grupy B, wapnia, magnezu, cynku i potasu. Jeśli nie dostarczysz ich w pożywieniu, or- ganizm zaczyna wykorzystywać zapasy. Dlatego im więcej zjadasz węglowodanów, tym mniej pozostanie w twoim organizmie witamin i minerałów. Efektem ubocznym będą zaś kłopoty z systemem nerwowym, trawieniem, suchością skóry czy wiecznym zmęcze- niem. Cukier jest też doskonałą pożywką dla bakterii, a te znajdujące się w ustach przekształcają go w kwas, który osłabia szkliwo i powoduje próchnicę zębów. Mimo tak negatywnych opinii o cukrze, wciąż jest on nieodzownym elementem diety i głównym (obok tłuszczu) źródłem energii. Gdybyśmy całkowicie wyeli- minowali go z pożywienia, organizm szybko straciłby Glikacja to reakcja chemiczna siły. Warto jednak pamiętać, że wystarczającą ilość naturalnego cukru dostarczają warzywa i owoce. Le- zachodząca w organizmie piej też spożywać produkty zawierające cukry złożo- w wyniku przyłączania się cukrów ne, które są długo trawione oraz bogate w błonnik pokarmowy zapewniający uczucie sytości. Należą do do białek. Jest jedną z głównych nich: banany, jabłka, mango, pomarańcze, marchew, przyczyn starzenia się skóry. gotowany ryż lub razowe pieczywo. Kiedy chwyci cię niepohamowany apetyt na słodycze, lepiej sięgnij po suszone morele, rodzynki czy orzechy. Ale z nimi Wskutek tego powstają AGE – zaawansowane pro- też nie można przesadzać, bo są bardzo kalorycz- dukty glikacji (advanced glycation products), które są ne. Trzeba też uważać na cukier ukryty niemal we powiązane z białkami i uszkadzają je. Część uszkodzo- wszystkich przetworzonych produktach, gotowych nych białek udaje się organizmowi zregenerować, ale daniach, sosach czy przetworach. tylko te o krótkiej żywotności. Inne pozostają na dłużej i ciągle poddawane są glikacji. Im człowiek starszy, Starzenie efektem glikacji tym mniejsze szanse na ich regenerację, a codzienne dokładanie kolejnej porcji cukru jeszcze bardziej te Od dawna wiadomo, że nadmierne spożycie cukru szanse obniża. Do tych długo żyjących białek nale- może prowadzić do nadwagi i otyłości. Ale dopiero żą dwa kluczowe dla wyglądu skóry białka: kolagen dermatolog dr Fredric Brandt, lepiej znany jako Ba- i elastyna. Uszkodzone włókna twardnieją, zaczynają ron Botoksu czy Król Kolagenu, słynny doktor, który tracić swoje funkcje i pojawiają się zmarszczki. Proces obdarzył nowymi twarzami wiele hollywoodzkich glikacji zachodzi w całym organizmie, ale to właśnie gwiazd, zwrócił uwagę szerszej opinii publicznej na skóra jest największym organem człowieka i do tego fakt, że cukier jest też jedną z głównych przyczyn sta- znajdującym się na powierzchni, dlatego to właśnie na rzenia się skóry. Dzieje się tak za sprawą glikacji, reakcji niej najbardziej widać efekty starzenia się organizmu. chemicznej zachodzącej w wyniku przyłączania się Ale szkód wywołanych przez glikację jest znacznie cukrów prostych, przede wszystkim glukozy, do białek. więcej. W naszym organizmie jest bardzo dużo różnych 51 50-53_Glikacja_Age_Breaker_kasia.indd 51 2016-05-12 12:38:27