Page 58 - Eden_05_2016
P. 58
Zdrowie i Uroda Król orzechów Migdały to samo zdrowie – zarówno spożywane, jak i używane do pielęgnacji skóry. Łagodzą stres i koją nerwy, obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. To sprawdzony sposób na mdłości i zgagę w ciąży, a także opóźnianie procesu starzenia skóry. Tekst: Sylwia Zagórska igdały, czyli nasiona migdałowca, to rodników i opóźnia proces starzenia skóry. NNKT najszlachetniejsze z orzechów. Pocho- mają właściwości przeciwzakrzepowe i obniżające dzą z Bliskiego Wschodu, a do Europy poziom złego cholesterolu we krwi. Zawarta w nich Mtrafiły Jedwabnym Szlakiem. Wyróżnia witamina B jest odpowiedzialna za prawidłowe 2 się dwie główne odmiany. Słodkie są wyjątkowo funkcjonowanie wzroku oraz układu nerwowego, smaczne, ale pachną intensywnie tylko chwilę po a B bierze udział w rozkładzie węglowodanów, 3 zebraniu. Wykorzystywane są głównie w przemyśle kwasów tłuszczowych i aminokwasów, reguluje spożywczym i kosmetycznym. Gorzkie mają piękny poziom cholesterolu we krwi, wspomaga pracę zapach, ale przez swoją gorycz są niejadalne, można układu nerwowego i pracę serca. ich używać wyłącznie jako przyprawy. W większej Ponadto flawonoidy zawarte w orzechach przyczy- ilości są nawet trujące. Wykorzystyje się je do produkcji niają się do właściwej regulacji ciśnienia tętniczego niektórych likierów, mydeł i esencji zapachowych. – podobnie jak potas. Dlatego zaleca je dieta DASH Słodkie migdały wyróżniają się właściwościami stosowana w leczeniu nadciśnienia tętniczego. prozdrowotnymi i wartościami odżywczymi – mają Migdały powinny się znaleźć w diecie na mocne najwięcej witaminy B , witaminy E i błonnika spo- włosy i paznokcie, gdyż są skarbnicą witamin z gru- 2 śród wszystkich orzechów. Nie brakuje w nich także py B, której niedobór przyczynia się do łamliwości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych paznokci oraz zniekształceń w obrębie płytki pa- (NNKT) i minerałów (zwłaszcza potasu). znokciowej. Recepta na sercowe problemy Na odchudzanie, nerwy i stres Migdały są drugim (zaraz po fistaszkach), najbogatszym Migdały, mimo że zawierają sporo tłuszczu i są kalo- źródłem białka wśród orzechów. Zawierają go nawet ryczne, sprzyjają odchudzaniu, gdyż zawarte w nim więcej niż niektóre rośliny strączkowe, dlatego znako- kwasy NNKT regulują metabolizm i zapobiegają gro- micie sprawdzają się w diecie wegetarian. Mają wysoką madzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Poza tym zawartością argininy – aminokwasu, który poprawia zawarty w nich błonnik na długo wypełnia żołądek, wydolność mięśni, dlatego warto, aby sięgali po nie dając uczucie sytości. Dlatego można je używać jako także sportowcy. Jednak przede wszystkim migdały przekąskę, zamiast słodyczy – oczywiście pod warun- mogą zapobiegać chorobom serca i cukrzycy oraz kiem, że będziemy spożywać je z umiarem. zawierają duże ilości witaminy młodości (E), która Mogą po nie sięgać nawet diabetycy, gdyż ich chroni przed niekorzystnym działaniem wolnych indeks glikemiczny jest niski (IG=15). Zawierają 58 58-61_migdaly_artykul_rewizja_Kneipp.indd 58 2016-05-12 12:47:42