Page 64 - Eden_02_2016
P. 64
Kuchnia wellness Ziarnko do ziarnka K złożonych, które powoli rozkładają się na glukozę asza gryczana, jęczmienna, manna, ja- Kasze są znakomitym źródłem węglowodanów glana, quinoa czy kuskus... Dzięki kaszy potrzebną do pracy wszystkich komórek, nie po- dostarczysz organizmowi cennych skład- ników, zyskasz dobry humor, stracisz zbędne kilogramy i zapobiegniesz wielu choro- wodując gwałtownych skoków insuliny. Są dość kaloryczne, ale pęczniejąc w żołądku sprawiają, bom. Ale – choć stare porzekadło mówi, że od że jesteśmy dłużej syci, co sprzyja utrzymaniu wagi. kaszy człowiek zdrów – trzeba wiedzieć, jaki ro- W kaszach prawie nie ma tłuszczu, a w niektórych dzaj wybrać, bo nie wszystkie nam służą. jest dużo błonnika, który przyspiesza pracę jelit, re- Kasze królowały na polskich stołach przez długie gulując trawienie. Regularnie spożywanie kasz ob- stulecia. Później zostały wyparte przez ziemniaki niża poziom złego cholesterolu we krwi. Są też do- i makarony. Ostatnio, wraz z modą na zdrowe odży- skonałym źródłem witamin z grupy B, wspomagając wianie, wraca też zainteresowanie tymi ziarenkami prace mózgu i serca. Niezawodne w walce ze stre- zdrowia. Dietetycy przekonują, że powinny na stałe sem i depresją. Mają sporo żelaza chroniącego przed znaleźć się w domowych jadłospisach. anemią oraz łatwoprzyswajalnego białka. Kasza jęczmienna Kasza gryczana Kasza jaglana Kasza jęczmienna Kasza jęczmienna reguluje trawienie reguluje trawienie obniża ciśnienie dla alergików reguluje trawienie Najbardziej popularna w polskiej kuchni. Witamina PP poprawia wygląd skóry i obniża poziom Uważana za najzdrowszą, powstaje z ziaren gryki. Drobna, powstaje z prosa, ma wysoką zawartość Najbardziej popularna w polskiej kuchni. Witamina cholesterolu. Błonnik wspomaga przemianę materii. Nie zawiera glutenu i, w przeciwieństwie do innych białka. Ze wszystkich kasz zawiera najwięcej witamin PP poprawia wygląd skóry i obniża poziom W zależności od rozdrobnienia ziaren rozróżnia się: kasz, nie zakwasza organizmu. Doskonała do z grupy B, które działają korzystnie na układ cholesterolu. Błonnik wspomaga przemianę pęczak (czyli polerowane całe ziarno), kaszę perłową regulacji przemiany materii i przy dolegliwościach nerwowy oraz kondycję skóry, włosów i paznokci. materii, a ß-glukany poprawiają odporność całego (rozdrobniony pęczak) o różnej grubości oraz kaszę układu krążenia. Regularnie spożywana podnosi Dzięki dużej ilości żelaza i krzemu zmniejsza organizmu. łamaną (rozdrobniony, niepolerowany pęczak). odporność na przeziębienia i infekcje górnych dróg podatność na przeziębienia i infekcje. Zawiera W zależności od rozdrobnienia ziaren rozróżnia się: Znakomita do mięs, zup, zwłaszcza krupniku, sosów oddechowych. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego lecytynę usprawniającą pracę mózgu i pamięć oraz pęczak (czyli polerowane całe ziarno), kaszę perłową (rozdrobniony pęczak) o różnej grubości oraz kaszę i gołąbków. jest dobra dla chorych na cukrzycę. poprawiającą koncentrację. Lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Doskonała do łamaną (rozdrobniony, niepolerowany pęczak). Prażona ma mniej wartości odżywczych. Znakomita do mięs, zup, zwłaszcza krupniku, sosów Znakomita z sosami, mięsem i zsiadłym mlekiem. duszonych mięs i deserów z dodatkiem owoców. i gołąbków. krupniku, sosów i gołąbków. 64