Page 65 - Eden_02_2016
P. 65
Kuchnia wellness Amarantus Quinoa Kuskus na anemię i dla kobiet w ciąży z kwasami omega-3 dodaje energii Zawiera fosfor, wapń, potas i magnez. Pod Powstaje z komosy ryżowej, która zawiera więcej To drobna kasza z ziaren twardej pszenicy durum. względem zawartości żelaza (5-krotnie wyższej tłuszczu (m.in. z grupy omega-3) niż ziarna zbóż. Ma barwę jasnożółtą lub ciemnożółtą w wersji niż w szpinaku) nie ma sobie równych. Ale żelazo Występuje w odmianie białej, czarnej, czerwonej razowej. Lekkostrawna, nie wymaga długiego zawarte w kaszy jest gorzej przyswajalne niż oraz jako trójkolorowa mieszanka. Nie zawiera gotowania – wystarczy zalać ją wrzątkiem i odstawić pochodzące z mięsa. Wchłanialność poprawia glutenu, ale ma dużo białka oraz limuzyny, na kilka minut. Jest bogata w węglowodany i białko, witamina C z kiszonej kapusty, szpinaku czy aminokwasu ważnego dla wzrostu i odnowy tkanek. ale nie zawiera błonnika. Ma dość wysoki indeks brokułów. Wspomaga leczenie anemii, zalecany Jest bogatym źródłem manganu, magnezu, wapna, glikemiczny, dlatego nie jest wskazany dla osób jest kobietom w ciąży. Łatwo przyswajalne białko żelaza, miedzi i fosforu. Doskonała w zupach, chorych na cukrzycę. doskonale nadaje się w diecie wegetariańskiej. zapiekankach i z duszonymi warzywami. Znakomita na ciepło i zimno, jako dodatek do mięs Zawiera skwaleny opóźniające procesy starzenia i sałatek, do dań słonych i słodkich. i antyoksydanty przeciwdziałające nowotworom. Kasza owsiana Kasza kukurydziana Kasza manna Kasza kukurydziana bogata w błonnik dla niemowląt źródło jodu dla niemowląt Ze względu na mniejszą obróbkę technologiczną Popularna na całym świecie. W krajach Drobniutka kasza pszenna o niewielkiej zawartości jest bogatsza w błonnik i składniki mineralne latynoamerykańskich przyrządza się z niej tortillę, błonnika, witamin i minerałów. Wyróżnia się niż płatki owsiane. Jest doskonałym źródłem Çß- w Rumunii jest znana pod postacią mamałygi, a we wysoką zawartością jodu. Lekkostrawna, doskonała glukanu – rozpuszczalnego błonnika. Zawiera Włoszech spożywa się ją jako polentę. W Polsce dla dzieci i osób z problemami trawiennymi, dużo białka o wysokiej wartości odżywczej, a także prym wiodą kukurydziane kaszki dla niemowląt oraz schorzeniami nerek i dróg moczowych. Dla żelaza i magnezu. Świetna jest też dla osób ze produkty przeznaczone dla osób chorych na celiakię. dzieci jest najlepszym źródłem glutenu, którego słabą odpornością. Idealna do zup mlecznych, Jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, a dostarcza wprowadzenie do jadłospisu zaleca się między 5. deserów oraz zagęszczania potraw, jako dodatek do luteinę. a 6. miesiąca życia malucha. kotletów, pulpetów i farszów. Doskonale sprawdza się jako dodatek do zup i Często wykorzystywana do zup mlecznych dla dzieci sosów. oraz jako składnik deserów i kremów. 65