Page 67 - Eden_02_2016
P. 67
Kuchnia wellness Łosoś pieczony wskórce Zielone naleśniki faszerowane ielone naleśniki faszerowane ielone naleśniki faszerowane Z Z zczarnej quinoa rukolą, kaszą gryczaną, brązowymi pieczarkami iogórkiem małosolnym Danie łatwe, z rybą, bez glutenu Czas przygotowania 45 min 4 porcje Składniki 200 g świeżej rukoli 1 1/2 szklanki kaszy gryczanej Składniki prażonej ugotowanej na sypko 250 g brązowych 1/2 szklanki czarnej quinoa 4 płaty filetu z ło- pieczarek 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki pszen- nej 2 ogórki małosolne 2 pomidory 2 jajka 1 1/2 sosia (każdy po ok. 150 g) 2 jajka 3 łyżki ole- 2 łyżki masła sól, pieprz ju 100 g świeżego szpinaku 2 cytryny 4 łyżki łyżki oleju oliwy sól, pieprz Przygotowanie Przygotowanie 1. Rukolę umyć i osuszyć. Połowę zmiksować 1. Kaszę przelać gorącą wodą na drobnym sicie. z mlekiem, jajkami, 1 łyżką oleju i szczyptą soli. Dodać do masy mąkę i dokładnie wymieszać. Gotować w proporcji kaszy do wody w stosunku Rozgrzać resztę oliwy i smażyć naleśniki po mniej 1:2 przez 25 min. Posolić pod koniec gotowania. więcej 1 min z każdej strony. Ostudzić. 2. Pieczarki oczyścić i pokroić w ćwiartki. Ogórki 2. Łososia oprószyć solą i pieprzem, zamoczyć pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć, przelać zim- w rozmąconym jajku i obtoczyć w kaszy. Przesma- ną wodą i obrać. Po usunięciu gniazd nasiennych żyć na rozgrzanym oleju po 1 min z każdej stro- pokroić w kostkę. Masło rozgrzać i przez mniej ny. Przełożyć na papier do pieczenia i wstawić na więcej 5 min smażyć na nim pieczarki. Dodać ogór- mniej więcej 10 min do piekarnika nagrzanego do ki, a po 2–3 min kaszę. Całość doprawić do smaku temperatury 180°C. solą oraz pieprzem i smażyć dalsze 2 min. 3. Szpinak umyć i odsączyć. Wymieszać oliwę 3. Gorące naleśniki nadziewać farszem, dodając z sokiem z 1 cytryny, doprawić solą i pieprzem. do każdego trochę świeżej rukoli. Przed poda- niem posypać pokrojonym w kostkę miąższem 4. Polać szpinak sosem i ułożyć na nim łososia. pomidora i udekorować listkami rukoli. Przybrać cząstkami cytryny. Przepisy pochodzą z książki „Kipi kasza” Wydawnictwa ryżową). Autorzy z jednej strony na nowo odkrywają trady- Samo Sedno. Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz są autorami cję i proponują klasyczne dania we współczesnej odsłonie, bloga gotowaniezpasja.pl. Specjalnie na potrzeby tej publikacji z drugiej zaś – wprowadzają kulinarne nowinki i zaskakują przygotowali 105 pomysłowych przepisów z kaszą w roli kucharską inwencją. Propozycje posiłków zilustrowane są głównej, zarówno tą tradycyjną (gryczaną, jęczmienną), wysmakowanymi zdjęciami. Wszystkie przepisy są realizacją jak niedawno spopularyzowaną (amarantusem lub komosą idei zdrowego odżywiania i slow food. 67