Page 66 - Eden_02_2016
P. 66
Kuchnia wellness Pikantna zupa słodko-kwaśna ikantna zupa słodko-kwaśna ikantna zupa słodko-kwaśna Kaszotto trzykolorowe aszotto trzykoloroweaszotto trzykolorowe P P K K zananasem, krewetkami zpieczarkami ikaszą jęczmienną igroszkiem zielonym Danie średnio trudne, z owocami morza Danie łatwe, wegetariańskie, bez glutenu Czas przygotowania 30 min Czas przygotowania: 35 min 4 porcje 4 porcje Składniki Składniki 16 krewetek tygrysich 1 szklanka kaszy jęcz- miennej ugotowanej na sypko 1 ananas 6 ma- 1 1/2szklanki pęczaku 1 czerwona papryka łych pomidorów 1 1/2 l bulionu warzywnego podłużna 1 żółta papryka 1 szklanka groszku (lub rybnego) 2 łyżki oleju 1 łyżeczka słodkiej zielonego 250 g pieczarek 4 szklanki bulionu papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 11/2 łyżeczki warzywnego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ło- curry 1 limonka sól dygi selera naciowego 2 łyżki oliwy 1 pęczek natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie 1. Usunąć pancerz z krewetek (można dla ozdoby Przygotowanie zostawić tylko ogony), wyciąć z grzbietu „nitkę”, 1. Paprykę umyć, osuszyć i przekroić. Po usunięciu w której mogą znajdować się niestrawione resztki gniazda nasiennego oraz białych części pokroić pokarmu, a następnie opłukać pod zimną wodą w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. i osuszyć. Rozgrzać olej i przesmażyć krewetki Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać do zarumienienia przez 1–2 min z każdej strony. i drobno posiekać. Łodygi selera naciowego obrać Odłożyć na bok. i pokroić w plasterki. 2. Obciąć liście z ananasa, pokroić go wzdłuż na 2. Podgrzać oliwę i przesmażyć cebulę oraz ćwiartki, odciąć środkową twardą warstwę (trój- czosnek na złoto przez 2–3 min. Dodać papry- kąt), a następnie oddzielić skórę od miąższu i po- kę i seler, a po 3 min pieczarki. Po ok. 2 min kroić w kostkę o boku 1 cm. Umyć pomidory, osu- wrzucić kaszę. Po 3–4 min wsypać zielony gro- szyć i pokroić na ćwiartki. szek i dolewać stopniowo bulion, gdy zostanie wchłonięty. Doprawić kaszę solą i pieprzem i gdy będzie już półmiękka, podawać posypaną 3. Dodać do ciepłego bulionu krewetki, ananasa, po- midory, przyprawy i gotować na wolnym ogniu ok. natką pietruszki. 15 min. Pod koniec gotowania dodać kaszę, dopra- wić do smaku sokiem z limonki oraz szczyptą soli. 66